Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Ud af mørket - en foredragsrække

 

En foredragsrække om mørkets manifestationer i vores historie, litteratur, teater, dramatik, film, musik, kunst og teologi.

Mørket som historisk virkelighed – i Auschwitz. Som realitet for litteratur. Som funktion i dramatikken, filmen, musikken, kunsten og teologien. Om menneskelivet og hvad der kommer ud af mørket?

 

Litteraturens mørke – torsdag d. 16.juni kl.19

 Lilian Munk Rösing, forfatter, litteraturlektor ved Københavns Universitet og litteraturkritiker ved dagbladet Politiken,  har i årtier haft en særlig fascination af Auschwitz-litteratur, af de overlevendes beretninger, af den gådefulde forvandling af det ikke-menneskelige lejrliv til litterært guld. Hvordan kunne nogen overleve udryddelseslejren? Hvordan kunne de overleve at overleve? Hvad kan de lære os om ondskaben og lidelsen? Kan de give os et håb på trods? Er det overhovedet muligt at gøre litteratur af kz-lejren – eller er det, som den tyske filosof Theodor W. Adorno proklamerede det, barbarisk at skrive et digt efter Auschwitz? Foredraget vil fokusere på to overlevende kz-fanger der blev store forfattere: Ungarske Imre Kertész og franske Charlotte Delbo.

 

Teatres mørke - torsdag d. 29.september kl.19 ved sceneinstruktør Katrine Wiedemann

Mere følger.....

 

Dramatikens mørke - torsdag d.10.november kl.19                                                                                                      Dramatiker og forfatter Jokum Rohde vil tale om film, teater, litteratur, religionernes kanoniske konstruktioner, i en indkredsning af mørket, kunsten og mennesket. Han vil  dykke ned i den skæbnesvangre forbindelse mellem kunst og menneske, fiktion og bevidsthed, drøm og virkelighed igennem så forskellige perspektiver som den litterære konstruktion af Kristus, filmhistoriens varierede og ofte vulgære repræsentationer af Jesus Kristus - og Rohdes egen berygtede skandaleforestilling om massemorderen Charles Manson på Det kongelige Teater, Menneskesønnen.  Vi vil blive ledt ind i drabsmanden og forfatteren William S. Burroughs´ paranoide prosa og filminstruktøren David Lynch og hans uhyggelige univers, i en videre undersøgelse af vores længsel efter mørket og traumet i den kunst vi skaber og oplever. Vi spørger alt for ofte, hvad vi vil med kunsten, mere relevant er det at spørge: Hvad vil kunsten med os? Vil den beskrive os, forklare os, helbrede os - eller skabe afhængighed, ja, traumatisere os?

Teologiens mørke - lørdag d. 26.november kl.10-14

Lektor Lars Sandbeck vil, hvor foredragsrækken "Ud af mørket" og Højskoledag flettes sammen for en dag, tale om teodicé dvs. hvis Gud som skaber, er god, vis og almægtig, hvorfor tillader han så det onde?
En mere udfyldende beskrivelse vil komme medio august...