Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Ud af mørket - en foredragsrække

 

En foredragsrække om mørkets manifestationer i vores historie, litteratur, teater, dramatik, film, musik, kunst og teologi.

Mørket som historisk virkelighed – i Auschwitz. Som realitet for litteratur. Som funktion i dramatikken, filmen, musikken, kunsten og teologien. Om menneskelivet og hvad der kommer ud af mørket?

 

Teatres mørke - torsdag d. 29.september kl.19 ved sceneinstruktør Katrine Wiedemann

“På teateret drømmer vi ofte om den lampe der kan skabe mørke . Tænk jer, en cirkel af mørke midt på en oplyst scene ! Mørket findes i teksterne , i overgangene, i den koncentration der er , imod et indre rum , når salslyset sænker sig. Mørke er selvfølgeligt ikke kun mørke . Mørke er ubevidshed, urnatur, det onde , det uforståelige, det forbudte, det glemte. 

Om mørke på scenen og i de store klassikere “

 

Dramatikens mørke - torsdag d.10.november kl.19                                                                                                      Dramatiker og forfatter Jokum Rohde vil tale om film, teater, litteratur, religionernes kanoniske konstruktioner, i en indkredsning af mørket, kunsten og mennesket. Han vil  dykke ned i den skæbnesvangre forbindelse mellem kunst og menneske, fiktion og bevidsthed, drøm og virkelighed igennem så forskellige perspektiver som den litterære konstruktion af Kristus, filmhistoriens varierede og ofte vulgære repræsentationer af Jesus Kristus - og Rohdes egen berygtede skandaleforestilling om massemorderen Charles Manson på Det kongelige Teater, Menneskesønnen.  Vi vil blive ledt ind i drabsmanden og forfatteren William S. Burroughs´ paranoide prosa og filminstruktøren David Lynch og hans uhyggelige univers, i en videre undersøgelse af vores længsel efter mørket og traumet i den kunst vi skaber og oplever. Vi spørger alt for ofte, hvad vi vil med kunsten, mere relevant er det at spørge: Hvad vil kunsten med os? Vil den beskrive os, forklare os, helbrede os - eller skabe afhængighed, ja, traumatisere os?

 

Gud i lys og mørke  - lørdag d. 26.november kl.10-14

Lektor Lars Sandbeck vil, hvor foredragsrækken "Ud af mørket" og Højskoledag flettes sammen for en dag, gå i dybden med teologiens mørke.

”Gud er lys, og der er intet mørke i ham”, står der i Det Nye Testamente. Men op gennem kristendommens historie, har mange teologer ikke desto mindre talt om Gud på en sådan måde, at Gud fremstår som en blanding af lys og mørke. Det sker ikke mindst i de tilfælde, hvor forestillingen om Guds almagt kommer til at gøre Gud direkte ansvarlig for alt det onde, der sker i denne verden – lige fra trafikuheld og dødelige sygdomme til naturkatastrofer og Holocaust. En sådan Gud adskiller sig ikke nævneværdigt fra Satan og er i øvrigt en evig kilde til anfægtelse og vantro. Foredraget vil forsvare tanken om, at Gud er lys uden mørke, godheden selv. Men hvor kommer alt det onde så fra?

Tilmelding, grundet begrænset plads, fra onsdag d. 2.november hos vores kordegnen. Ved tilmelding betales 50 kr. til mindre frokost og forplejning.